7 tips mot sommervarmen på tur

0
Bilde av Henning Sørby

Ikke la sommervarmen hindre deg i å dra på tur. Du kan faktisk helt fint bevege deg lange strekninger, selv om gradestokken har passert 25 grader. Her er tipsene som lar deg nyte naturen selv om det er varmt.

Vann

Kanskje ikke overraskende at vann er på lista, men dette er faktisk noe av det viktigste når det er varmt og du svetter.
For å unngå at du blir dehydrert er det bedre at du drikker lite og ofte, istedet for mye og sjeldent.
Du kan f.eks prøve å innta 1,5-3 dl hvert 15.-20. minutt. Et triks kan være å ha vann med smak, forsking viser at man faktisk drikker mer om det er smak på vannet.
En av de første tegnene på dehydrering er sløvhet, svimmelhet og vondt i hodet. Skulle du få slike symptomer er det viktig at du får kjølt deg ned. Sett deg gjerne ned i skyggen og få i deg mer veske og noe energi, som igjen drar oss over til punkt to på lista.

Energi / Snacks

Skal du gå over en lengre strekning, kan det være lurt å ha litt frukt og grønnsaker lett tilgjengelig. Dette er enkelt å spise i sommervarmen, samt at det også gir deg veske. Når kroppen svetter så mister vi en del av saltet vi har i kroppen, dette kan fint erstattes med noen salte nøtter eller salt potetgull. Det finnes også mange energidrikker som inneholder salt.

Måltider

Det er kanskje ikke et ekslusivt måltid du har mest lyst å bruke tiden på i sommervarmen. Da kan det være fint å dra fram en pose Real Turmat, eller noe lingnende som det bare er å tilsette vann. Ellers kan brød med pålegg også smake godt. Kan være greit å tenke at oster og salami blir raskt veldig udelikat i varmen. Tenk på at pålegget kan bli varmt selv om det ligger i sekken. Et tips kan være å pakke det inn i et håndkle eller aluminiumsfolie med et kjøleelement. Litt ekstra vekt, men det er verdt det når man skal spise.

Avkjøling

Kommer du over en kald bekk, så dupp gjerne hodet nedi bekken og gjør skjorta våt før du slenger den over hodet. Ved å ha noe kaldt på hodet så holder kroppen seg avkjølt lenger.

La deg friste av en dukkert, hopp gjerne ut i et vann om du kommer over et tjern eller lignende.

Ikke gå midt på dagen

Midt på dagen er de varmeste timene, på denne tiden er det best å ta en pause.
Det er da du kan bade, slappe av, spise og nyte livet og sommeren.

Klær

Kle deg i lette og løse klær, gjerne i lin eller bomull. Disse stoffene puster, gir kroppen skygge og ikke minst føles de behagelig å ha på. Unngå stoffer som polyester og akryl, bruk av disse vil bare gjøre at du svetter mer.

Mørkt på mørkt.
Bruk mørke klær i skyggen om du skal sitte der en stund. Varmen ledes lettere bort fra mørkeklær når du sitter i skyggen.

Lyst på Lyst.
Når du går ute i sola, så absorberer mørke klær varmen fra sola. For å unngå dette er det lurt å kle seg med lyse farger.

Solkrem

Ingenting er verre enn å bli skikkelig solbrent, det gjør vondt og du kan få sår og blemmer. Dette vil bare være med på å ødelegge turen.

Du blir brun selvom du smører deg med en høy faktor. Smør ekstra godt på stedene som stikker ut av kroppen, som nese og ører. Det kan også være lurt å smøre seg flere ganger om dagen når man vandrer, svetten kan være med å fjerne solkremen.

+ Se flere artikler

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her