
Norge på tvers i kajakk. Ihvertfall nesten
Tekst og foto: Lars Bugge Aarset
– Skal vi ikke like godt padle Norge på tvers? spurte Egil, og idéen var sådd.
Tanken var egentlig å padle Stjørdalselva med havkajakk. Noen år tidligere padlet vi Gaula på samme måte. Begge elvene er store elver som slynger seg rolig gjennom det trønderske landskapet. Det tok drøye tre timer på strekningen fra Gaulfossen til Gaulosen, en tur på rundt tre mil. Medstrøm gir absolutt mye gratis i både tid og distanse for en makelig padler.
Neste plan var altså Stjørdalselva. Fra Meråker til utløpet er det en strekning på fem mil, men med kun 50 meter høydeforskjell er elven rolig og kun med noen mindre stryk. Med fin medstrøm hele veien bør det være fullt mulig å gjøre unna en brukbart lang distanse som en liten dagstur.
Egil foreslo altså å padle Norge på tvers. Selv om den øverste delen er kortere er det langt fra noen enkel kosetur på rolig elv. Strekningen fra riksgrensen til Meråker er på vel to mil, men medfører betydelig større utfordringer enn den nederste delen. Denne delen går på elva Tevla med en høydeforskjell på over 400 meter. Det er både fosser, stryk og flere kraftverk som ikke er padlebare. I tillegg starter turen med den 25 meter høye fossen “Brudesløret” som ligger akkurat på grensen til Sverige. Kartstudier viste at flere deler både kunne være krevende å bære og vanskelig å komme seg tilbake til vei dersom turen måtte avbrytes.Turen vil også medføre en del logistikkutfordringer. Selv om strekningen fra Meråker og ut kunne gjøres med havkajakk så måtte den første delen definitivt gjøres med elvekajakk, dersom det i det hele tatt er mulig.
Idéen ble liggende i skuffen. Hver gang vi diskuterte å ta turen var det enten for høy vannstand, for lav vannstand, kolliderende arrangementer eller rett og slett noen dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre et forsøk. Så kom koronasommeren 2020. Den planlagte Italiaturen gikk i vasken og det var absolutt en egnet sommer for de mer kortreiste ekspedisjonene.
Det er selvfølgelig alltid lurt med kompetent turfølge og det ble til slutt Eirik og Egil som ble med på turen. Begge er langt mer erfarne padlere enn meg selv, og begge er også glade i nye utfordringer.
Litt forberedelser måtte til. Planen ble å gjøre et forsøk på øvre del fra svenskegrensen til Meråker som en ettermiddagstur i elvekajakk, for å ta strekningen fra Meråker og ut til Trondheimsfjorden som dagstur i havkajakk dagen etter.
Starten ligger praktisk talt i den populære Rypetoppen Klatrepark i Teveldalen. Den 25 meter høye fossen “Brudesløret” kan ikke padles, men vi tok med oss årene opp til grenseskiltet for å markere starten på ekspedisjonen. Omgivelsene er spektakulære med en flott canyon der folk passerer høyt over hodet på oss i zipliner. Vi innså raskt at vannstanden var litt vel lav for padlng. Øvre del av Tevla er ingen stor elv og det var flere strekninger der vi måtte vasse med kajakkene på slep. Flere partier har flattvann, men det er også friske stryk og partier som medfører bæring.
Det ble langt på kveld før vi måtte gi oss. Da gjenstod fortsatt en krevende siste del av Tevla ned mot Meråker og det var ikke realistisk å kunne fullføre både denne strekningen før det ble mørkt og hele resten av elven påfølgende dag. Vi måtte derfor kaste inn håndkleet for kvelden.
Dag to ble en lang dag i havkajakk på rolig elv gjennom frodig trøndersk kulturlandskap. Det ble godt utpå ettermiddagen før vi nådde saltvann i Trondheimsfjorden ved Hell på Stjørdal. Vi har padlet Norge på tvers, ihvertfall nesten. En bit av Tevla gjenstår fortsatt. Så vidt vi vet er det fortsatt ingen som har padlet hele strekningen, så utfordringen står der fortsatt.
Eirik Mjøen og Egil Gjølme ved ekspedisjonens startpunkt på svenskegrensen.
Fra øvre del av Tevla i Teveldalen. Omgivelsene er spektakulære med en flott canyon der folk passerer høyt over hodet på oss i zipliner i den populære Rypetoppen klatrepark.
Flere av partiene i Tevla er nok bedre å padle på høyere vannstand.
Tevla fra svenskegrensen må padles i elvekajakk. Den har både morsomme fosser og partier der det må bæres.
Eirik Mjøen forserer en av fossene i Tevla.
Fra Meråker til Trondheimsfjorden er det fem mil med stort sett rolig elv som kan padles med havkajakk.
Stjørdalselva møter Trondheimsfjorden på Hell i Stjørdal. Målet er nådd; “from Sweden to Hell from mountain to sea”
Hele padleturen er på ca syv mil. Fra Meråker til Trondheimsfjorden er det fem mil med rolig elv som kan padles med havkajakk. De to første milene fra grensen til Meråker er delvis krevende og må tas med elvekajakk. Her gjenstår fortsatt et parti som vi ikke fikk padlet.