Kan man fyre bål når det er bålforbud?

0

Ingenting er som et bål når du sitter ved teltet eller hengekøya på kvelds og natterstid, men er det greit å fyre opp et bål når det generelle bålforbudet har tredd i kraft? For i Norge har vi et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.

Kan man fyre bål når det er bålforbud?

Svaret på spørsmålet er faktisk ja, om da forholdene tillater det. Vi kan tenne opp et bål og vi kan bruke engangsgriller, om det ikke er brannfare. Dog er det en del ting du burde sjekke, før du faktisk lager et bål i tidsrommet det er bålforbud.
Det første som er kanskje aller viktigst å sjekke er om kommunen, brannvesenet eller værmeldingen melder om brannfare, for gjør de det så er det ikke lov å fyre opp et bål noen sted.

Er det meldt om brannfare?

Har ikke kommunen, brannvesenet eller værmeldingen meldt om brannfare? Flott, da kan vi se på hvor det faktisk er lov å lage bål eller fyre engangsgrillen (Ja, du kan fyre opp bålpanne også). I skogen finner vi ofte godkjente bålplasser, som ofte er skiltet med et A4 ark fra brannvesenet om at dette er en godkjent bålplass. Plassen er også gjerne dekket med grus, så flammene ikke skal spre seg. Her er det fult lov å lage bål i forbudsperioden, så lenge det ikke er meldt om brannfare. Er du usikker på om det er noen godkjente bålplasser der du ferdes? Da kan du sjekke ut om du finner noe på kommunens hjemmesider, ellers kan man slå på tråden til den lokale jeger og fiskeforeningen.

Bruk gjerne også skogsbrannfarevarselet fra YR.no

Utenfor skog og vegetasjon

Befinner du deg langs kysten, eller i en strandsone, uten umiddelbar nærhet til skog eller vegetasjon, også har det regnet godt i det siste og ikke er noe brannfare. Da kan du fint lage et lite kaffebål her også, selv om det egentlig er generelt bålforbud.

Primus og kokeapparater

Befinner du deg et sted det ikke er godkjent bålplass, så kan primus eller kokeapparater være en løsning.
Bruk av primus og kokeapparater, kan benyttes i de tilfeller hvor det åpenbart ikke er fare for at det kan oppstå brann. Det kan være lurt å plassere disse apparatene på en stein eller et underlag som ikke brenner, dette for å være helt sikker på at det er trygt.

Husk at det er du selv som må gjøre denne vurderingen og det er du som er ansvarlig.

Les også: Tips for god mat uten bål eller primus

Huskeliste

  • Ha alltid nok vann i nærheten til å slukke om uhellet skulle være ute.
  • Hell gjerne vann rundt bålet, eller der du skal fyre opp primusen.
  • Slipp aldri det du fyrer ut av synet.
  • Sikre god avstand til brennbart materiale, eks på dette kan være lett antennelig utstyr du har med.
  • Pass på at det er nok le, så vinden ikke tar med glørne til et brennbart sted.
  • Sikre god avstand til annet brennbart materiale.
  • Bruker du engangsgrill må du kaste den i egen grillcontainer, og ikke i en avfallsbeholder. En engangsgrill kan inneholde glør og varme i opptil 24 timer etter bruk, selv om du har forsøkt å slokke den med vann.

Det er til syvende og sist du som står ansvarlig. Er det tørt og brannfarlig, så er vår gode råd å la det være. Skulle uhellet være ute, så kontakt brannvesenet umiddelbart på telefon 110.

TIl info er bålforbudet et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark,