Furusjøen-en lavterskelperle i Rondane

0

Vi hadde bestemt oss for å ta turen til vakre Rondane for en helg. Værmeldingen lovet rundt 18 grader og lettskyet, pent vær. At gradestokken krøp godt opp mot 25 og skyfri himmel ble en skikkelig bonus!

Turen starter i bilen

Da vi kjørte fra Trondheim grytidlig lørdag morgen, bestemte vi oss for å få mest mulig ut av turen. Det innebar et stopp på Hjerkinn. Vi hadde med min lille chihuahua, så en liten tur var kjærkomment også for han. Vi gikk opp til viewpoint Snøhetta. Sola strålte også på Dovrefjell, og utsikten mot det majestetiske fjellet var upåklagelig. Turen til viewpoint er 1,5 km på grusvei og er overkommelig for de fleste. 

Rondanevegen

Videre gikk ferden mot Otta for en siste handletur og deretter opp Rondanevegen og Mysusæter. Rondanevegen kan minne om Trollstigen innimellom, den er bratt med en god porsjon hårnålssvinger. På Mysusæter kan man velge å fortsette mot Furusjøen som vi gjorde, eller dra inn i selveste Rondane Nasjonalpark, som kan by på hele ti topper over 2000 meters høyde. Med årets lange vinter og store snømengder, var det fortsatt snø i høyden, så noen 2000-meters topp var ikke aktuelt for oss. Vegen inn mot Furusjøen er bomveg, og det koster 45 kr å passere. 

Furusjøen

Det er mange hytter rundt Furusjøen, så det kan være lurt å studere kartet litt for å finne en egnet teltplass. Vi valgte å parkere ved Karelen og gikk et lite stykke innover stien i retning Glittervika. Her fant vi et fint sted med benker og tilrettelagt bålplass. På tross av at det var litt myrlent terreng, valgte vi å campe her. Etter en lang kjøretur var det skikkelig digg med en Real turmat, etterfulgt av en real strekk. 

Pungskarven

Vi hadde sett på kartet at vi skulle passere både Pungdalen og Pungen på tur til Furusjøen, og vi er ikke mer voksne enn at vi kniste litt av det og bestemte oss for å bestige Pungskarven, 920 m.o.h. 

Etter litt latmannsliv i camp, begynte vi turen. Det ligger en hytte rett under Pungskarven, og det var fin og bred sti oppover i lett terreng. På toppen, som er rett over tregrensa, åpenbarte det seg en vakker utsikt over Furusjøen.

Videre fra Pungskarven kan man velge å gå opp til Svinslåberget, 1128 m.o.h. Vi valgte å ikke gjøre det, da den firbente på 5 mnd var klar for å ta kveld. 

Ranglarhøe

Dagen etter var vi klar for nye eventyr. Etter en prat med noen lokalkjente, bestemte vi oss for å gå til Ranglarhøe, 1130 m.o.h. 

Man følger merket løype inn til Ranglartjønn og kan velge å svinge av mot Ranglarhøe før man kommer til tjønna. Ellers kan man gjøre som oss, å forsere kratt, reinlav og myr og gå mer eller mindre i luftlinje mot toppen. En krokete bjørk midt i stien gjorde at vi gikk feil. Men vi fant frem, om enn på en litt mer kronglete måte. 

Utsikten fra toppen var nydelig og man kan  bare forestille seg hvordan den ville vært for eksempel fra Rondeslottet. 

Turen nedover gikk ganske mye lettere for vår del, da vi fulgte den riktige stien helt ned. Det var en kjempefin tur, vi brukte rundt et par timer opp. Det skal sies at i tillegg til å gå gjennom skog og kratt, hadde vi den lille firbente som insisterte på å gå selv. Det satte ned farta litt, da det slett ikke er lett å være liten i fjellbjørkekratt. 

En tur til Furusjøen er absolutt å anbefale for de som ønsker et godt utgangspunkt for turer i Rondane. Her finner man noe som kan passe både toppjegere, barnefamilier og de som foretrekker enkel fjellvandring. Rondane Høyfjellshotell leier også ut kanoer og sykler. Det går sykkelsti rundt hele Furusjøen, og en sykkeltur rundt sjøen er helt sikkert en vakker naturopplevelse. 

Det blir nok flere turer til Rondane! 

benteholbaek@gmail.com | + Se flere artikler

Friluftsentusiast som er opptatt av å introdusere friluftslivets gleder for de små. Det betyr at det blir mange lavterskelturer hvor fokuset er å finne gleden i de små tingene i naturen og kose seg på tur. Er ellers evig opptatt av å holde liv i bålet, lage skikkelig primusmiddag og samle en fjelltopp i ny og ne når datteren er igjen hjemme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her