Henge opp hengekøye-lett som en lek!

0

I 2017 kjøpte jeg hengekøyer til meg og datteren min. Siden ble jeg helfrelst på hengekøyelivet. Hengekøyene vi bruker på tur er fra HengeGøy. De er enkle å montere og har integrert myggnetting. Alt av opphengsstropper følger med. Hvis man er førstegangskjøper av hengekøye, vil jeg absolutt si at det er en fin køye å starte med. 

Av Bente Holbæk (instagram: benteholbaek)

Jeg pleier å finne meg to trær hvor jeg kan ta tre solide skritt mellom, det synes jeg er passe avstand. Som nevnt er disse køyene enkle i montering, og alt du trenger av knutekunnskaper er å kunne knytte skolisser. Man knyter rett og slett en «skolisseknute» med stroppen i hver ende av køya. Stroppen skal henge med ca 30 graders vinkel. Jeg pleier å feste stroppene i ca skulderhøyde til meg selv og da kommer jeg meg lett oppi. Man kan også henge den lavere eller høyere alt ettersom man foretrekker. 

Det kan være greit å sette seg forsiktig oppi for å teste at knuten holder, men jeg har aldri opplevd annet enn at det sitter.

Når man er fornøyd med opphenget, står nettingen for tur. Jeg synes det er greit å få litt vidde på nettingen, og finner som regel noen greiner på treet jeg henger i, eventuelt noen trær ved siden av for å knytte fast snorene på nettingen. Det som er viktig å tenke på, er at nettingen ikke må festes for høyt opp i forhold til køya. Dette kan føre til et uheldig spenn i glidelåsen og skape unødvendig slitasje over tid. Det er også lurt å åpne glidelåsen helt dersom man sitter i køya med beina dinglende utenfor, for å unngå at glidelåsen står i spenn og ødelegges. 

Så enkelt er det i grunn å henge opp denne typen hengekøye. Jeg synes også det er kjekt at pakkposen til køya blir til en lomme på utsida av køya når den er hengt opp. I tillegg er det en liten lomme på innsiden av køya, hvor man kan oppbevare telefon, lys eller andre småting. 

Her ser man at snorene til myggnettingen er festet utover for å få litt vidde. 

Man kan også henge flere køyer i samme tre, men pass på å finne et stødig tre, ellers kan det fort bli gynging i køya da en av de andre snur seg. 

Jeg bruker hengekøya året rundt. Det største varmetapet i en hengekøye vil komme fra undersiden. Det er derfor viktig å ha noe som isolerer fra undersiden. Jeg pleier å bruke et liggeunderlag og underquilt/ underdyne. 

Underquilten ser ut som «en halv sovepose» og klipses enkelt på under køya. 

Her er underquilten fastmontert under køya, og sørger for god isolasjon. Dersom man ikke har underquilt, kan man bruke andre isolerende underlag som skinn (feks fra rein eller sau). Kvinner er mer utsatt for å bli kald rundt hofter, rumpe og lår. Før jeg fikk underquilt, brukte jeg reinskinn og la i tillegg ullgenseren min rundt hofte og rumpe. Fungerer det også. 

Dette bildet  er fra en tur i desember. Med fare for snøfall har jeg her hengt opp tarp over køya. Jeg trives aller best når jeg kan sove i køya uten tarp, men den er virkelig gull verdt for å skjerme mot vind og snø eller regn. 

NB. Etter mange fantastiske hengekøyeturer ble jeg ambassadør for HengeGøy. HengeGøy har ikke bedt meg om å skrive dette innlegget, det er basert på egne erfaringer. Noen av produktene på bildene er sponset av HengeGøy i 2019.