Sikkerhet på isen

0

Minusgrader betyr is på vannet. Når vannet er islagt, så kan det være fristene å bevege seg utpå. Enten om du skal gå på ski over eller kanskje stå på skøyter? Før man går utpå, så må man tenke sikkerhet på isen. Hva burde jeg gjøre nå, hvor er det elveutløpet, eller hvor har jeg lagt de ispiggene?

Hvordan forholde seg til et vann med is du ikke har vært utpå enda?
Starter med utstyret som kan være en fordel å ha med seg:

  • Ispigger
  • Tau
  • Isbor
  • Flytedress / redningsvest
  • Broder
  • liten vanntett pose for mobil
Bilde er hentet fra xxl.no
Bilde er hentet fra xxl.no

Vi begynner med ispigger:
Ispigger er to «spikre» som er festet til hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint

som et halskjede, så skulle du ramle igjennom isen er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra seg oppover isen. Beina fungerer også som en godt hjelpe middel her.

thaw-1737768_640Tau:
Er du alene og skal teste isen kan det være lurt å binde fast tauet i et tre før du går utpå isen. Når du er bindt fast kan du begynne å prøve borre med isborret som vi kommer tilbake til i neste punkt. Er man flere på usikker is, så kan man binde alle sammen fast i ett og samme tau, så om en er uheldig er det enkelt for resten å dra opp vedkommende som har ramlet uti. Må man bevege seg nærmere vedkommende, så vil jeg anbefale å legge seg ned på isen for å fordele vekten.

isborrIsbor:
En selvfølge å ha med om man skal isfiske. Men også et utrolig viktig verktøy for å finne ut hvor sikker isen er. Ved å borre prøve-hull utover isen mens man går, så finner man ut hvordan type is det er og hvor sikker den er. Stål/blankis er den tryggeste isen og kan være trygg alt ved 10cm – 15 cm. Er isen hvit men hard er den trygg ved 15 cm og oppover. Merker du at isborret suger seg fast og isen er vanskelig å borre i, da er det nok mye våt snø og vann mellom islagene som gjør isen veldig usikker. Her lønner det seg å ta vurdering av hvordan islagene er før og etter det blir vanskelig å borre.

Flytdress / Redingsvest:
Ligger vel egentlig i ordet. Hjelper deg med å ikke havne under isen. Under isen er det mørkt og skummelt, du vil altså ikke rote deg bort der nede. Ved å ha på flytedress eller redningsvest, så holder du deg flytende og gjør det enklere for deg å komme deg opp på isen.

Saken forsetter under bildet

Brodder:brodder
Brodder lar deg unngå å rammle og slå deg hardt på isen.
Broddene kommer i utrolig mange former og fasonger, men de gjeveste er de du bare trer utpå skoen og som sitter godt.
Viktig at piggene på broddene er kraftige og virker litt skarpe. Piggene skal feste seg godt på isen for at du ikke skal skli.
Vent gjerne med å ta på broddene til du er utpå isen for å forhindre at piggene skal gå i stykker.

OBS: Viktig å passe på elveutløp da isen er svakere der vann ofte er i bevegelse. Samme gjelder om det er mye «vannbobler» i vannet. Luft som kommer opp fra bunn. Ser du at isen er mørkere noen plasser, så styr unna disse plassene, da det kan ha vært et åpent hull tidligere og isen er i ferd med å fryse over. 

Gi alltid beskjed hvor du ferdes. Skulle uhellet være ute så vet man hvor man skal starte å lete.

Fiskeavisen
+ Se flere artikler

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her