Trøndelag har utrolig mye å by på. Verdensstjerner innen idrett, musikk og mat. Studenthovedstaden Trondheim. Et fremoverlent miljø for teknologi, forskning og utvikling. Hele Norges grønnsakshage på Frosta. Adrenalinkick på Oppdal med rafting, juving, zipline og alpint. Moskussafari på Dovre. Hvite sandstrender og hyggelige fiskevær langs kystlinjen på Fosen. Middelalderhistorie på Stiklestad. Kjerneområde for bjørn i Lierne. Skitt fiske i Namsen. Og mye, mye, mye mer.
Av Anne Marie Folgerø og Bente Holbæk
Likevel virker flesteparten av nordmenn å se på trøndelag som et praktisk stopp i reisen fra nord til sør – eller omvendt. Hvilepause på turen til Lofotens majestetiske landskap. Jotunheimens spenstige topper, eller vestlandets smaragdgrønne fjorder. Og vi må vel være såpass ærlig å si, at vi selv ganske ofte trekker ut av eget fylke for å oppleve mektig landskap og spennende friluftseventyr. Det var derfor veldig artig å hoppe på utfordringen Lene og Marieann i Explore Leka ga oss, da de inviterte oss oppover til Trøndelags nordligste kommune. Norges geologiske nasjonalmonument. Øya Leka er helt unik. Turen til øya, med storhavet som nærmeste nabo, tok oss med på en reise gjennom geologi, vikinghistorie, kultur og et møte med et utrolig trivelig lokalsamfunn. Vi startet fra Trondheim en fredags ettermiddag. 5 timer, 12 elg, en rev og en ferge senere, var vi vel fremme. Vi ble tatt imot med åpne armer av to ildsjeler som virkelig brenner for øya si. To spreke damer som sitter på utrolig mye kunnskap og røverhistorier om øya, dens geologi, kulturarv og historie.
SKEISNESSET
Helga vår på Leka startet i den nordøstlige enden, Skeisnesset. Dette området er tilrettelagt for at alle skal ha muligheten til å komme seg ut på tur. Barnevogn og rullestol er ingen hindring langs stiene i et nydelig landskap dekket av vel bevart kystlynghei. Langs de oppgrusede stiene dukker det med jevne mellomrom opp infotavler med informasjon om landskapet, dyrelivet og historien til området. Informativt og veldig gjennomført. Det er blant annet mye vikinghistorie å se tilbake på.
Ute på Skeisnesset ligger ei sjarmerende steinhytte i kommunens eie, åpen for alle til fri bruk. Lene og Marieann hadde fyrt opp i peisen og disket opp med kveldsmat til vår ankomst. Det ble en hyggelig kveld og første møte med Leka. På tampen av kvelden slo vi opp teltene våre til stjerneklar himmel og bølgebrus fra et usynlig hav i et stummende mørke.
Lørdags morgen var vi utrolig spente på hva som ventet oss utenfor teltduken. Det var helt nydelig å våkne opp til lettskyet vær, sjøutsikt og villsau som tasset rundt omkring oss. Etter en rolig start på dagen og god frokost, var vi klare for å gyve løs på alt hva Leka har å by på.
Dagens første stopp var Ivarshallaren, også denne liggende ute på Skeisnesset. Et utkikkspunkt med fantastisk utsikt mot Torghatten og Helgelandskysten. Utkikkspunktet i seg selv var også stilig. En liten arkitektonisk perle i kjent Snøhetta-stil.
Derfra gikk ferden til Lekas nærbutikk, Joker. Ryktene sier at alle små steder serverer kaffe på nærbutikken, og at dette er et hyggelig samlepunkt for småprat og sladder. Slikt kan vi like! Vi var derfor ikke trege med å slå oss ned blant de lokale heltene. Kaffe og Lekabolle kom raskt på bordet, og praten gikk løst mellom «karan». Ordføreren stoppet også opp for en prat, og vi kan slå fast at det er en særegen, hyggelig stemning i et slikt lite og gjennomsiktig samfunn. Med sine 600 innbyggere, jobber Leka kommune målrettet for at små bedrifter skal kunne blomstre. Det var en stolt ordfører som konstaterte at de var glade for å ha Lene og Marieann på lag, som med stort engasjement viser frem øyas naturskatter gjennom Explore Leka. Neste punkt på programmet handlet om nettopp det.
MOHO – JORDAS INDRE
Vi skulle ut for å se selve landskapet som Leka er mest kjent for. Geologien som får forskere fra hele landet til å steile. For å finne selve opphavet til at Leka er blitt Norges geologiske nasjonalmonument må vi langt tilbake i tid. Faktisk 420 millioner år tilbake. Havet mellom Nord Europa og Amerika lukket seg, og det ble dannet en fjellkjede. For 60 millioner år siden, skled kontinentene fra hverandre igjen, og det er her selve opphavet til Leka ligger. En bit av det amerikanske kontinentet ble igjen i Norge – denne øya! Ikke nok med det, men i kollisjonen og separasjonen, veltet Leka over på siden, slik at de nederste lagene hele 7 km nede i jordskorpa ble liggende synlig. Derfor kan Leka skilte med at vandring på jordas indre er mulig nettopp her. Du kan gå på bergarter man vanligvis finner langt under jordskorpa og kan følge lagene oppover mot havbunnskorpa. Alt ligger synlig opp i dagen. Dette er det få andre plasser i verden som kan by på. Faktisk bare Kypros og Newfoundland.
Vi vandret tvers over øya og fikk en flott omvisning i det særs spektakulære landskapet. Det er kupert og til dels krevende terreng på Leka. Det finnes dog mange flotte turløyper som er merket. Det som gjorde vandringen sammen med Lene ekstra gøy for vår del, var at vi fikk bli med utenfor allfarvei. Lene og Marieann er lommekjente, og la opp turen slik at vi skulle få mulighet til å se mest mulig. Turene de tilbyr kan variere ut ifra turfølgets ønsker og forutsetninger. Mulighetene på Leka er mange.
Etter vandringen over jordas indre, gikk turen videre tvers over øya. Vi passerte mange små vann underveis, og satte oss ned ved et av dem for å fylle på med næring. Mens matpakken ble fortært i ro og fred, oppdaget vi raskt at vi ble iakttatt. Ikke bare én, men fire havørn sirklet over oss! Det var et majestetisk syn av de mektige, store fuglene.
Videre gikk turen til Nesvatnet, Lekas drikkevannskilde. Krystallklart vann i nydelig høstdrakt åpenbarte seg foran oss. Vi kjente på et savn etter telt og fiskestang som en del av dagens oppakning, for her kunne vi blitt lenge. Da vi til slutt hadde kommet helt over på vestsiden av øya var de spesielle omgivelsene gått over til kjent, ordinært kystlandskap. Idet vi la bak oss siste etappe ned fra fjellet var vi nødt til å smake på det friske vannet som sildret i bekkene. Ingen tvil om at det er prima vare som renner i Lekas rør.
KVALØYA OG ØRNEJENTA
På vei fra fjelltur til camp, kunne Lene fortelle oss om Svanhild og ørnerovet på Leka i 1932. Svanhild Hartvigsen, som var tre år i 1932, hadde kommet over til Leka med båt i forbindelse med lillebrorens dåp. Barna lekte ute, og da de andre barna ville leke ved sjøen, ville ikke Svanhild være med. Etter en stund ble det oppdaget at treåringen var sporløst forsvunnet. Det ble søkt i sjøen med flyndrekikkert, det ble gått manngard. Hele øya ble endevendt. Etter en stund fant de den ene skoen hennes i en skråning mot Hagafjellet. Det var da mistanken falt på den store rovfuglen. Ørna hadde hatt en påfallende merkelig atferd tidligere på dagen. Tre unge menn bestemte seg for å ta seg opp til ørneredet, langt opp i fjellsida. På vei opp fant de tre år gamle Svanhild, liggende på en fjellhylle, like under rovfuglens rede. Tre av fire lag klær var flerret opp av ørnas klør.
Svanhild døde 82 år gammel i 2010, men har fortalt til media at hun kastet stein for å holde ørna unna. Mange har forsøkt å finne ut av om det virkelig kan stemme at ørna kunne fly avgårde med et lite barn, og en del mener historien er direkte usann. Lokalbefolkningen på Leka er ikke i tvil om at historien er sann, og det har blitt en del av øyas identitet. I kommunevåpenet har Leka en ørneklo.
Vi fikk se fjellhyllen hvor ørneredet skal ha ligget, og hvor Svanhild ble funnet. Svanhilds kjole er utstilt på Leka museum, med tydelige rifter. Selv om en del forskere mener ørn ikke kan fly med vekten av et lite barn, så er det ingen regel uten unntak? Historien er iallefall, uten tvil, veldig fascinerende.
Vår tid på Leka for denne gang var straks ved veis ende. Før vi pakket sakene våre hadde vi en kveld med bålkos i vente. Samt en teltnatt ute i havgapet. Vi kjente tidlig at dette skulle bli en av de mer vindfulle opplevelsene. Med undring og beundring over dagens mange inntrykk gikk praten i ett med bølgebrus fra storhavet som bakgrunnsmusikk. “Sei i sølvfrakk” putret på bålet, og fjære gikk over til flo. Gode og mette, og litt slitne i kroppen, krøp vi til slutt ned i soveposene våre da bølgene slo innover land, og slukket bålet for oss.
LEKAMØYA
I løpet av vår siste natt på Leka fikk vi virkelig kjenne naturens kraft på kroppen. Ruskeværet som kom inn over storhavet rev og slet i teltduken, og holdt oss våkne ut i de sene nattetimer. Eller var det sagnet som holdt oss våkne?
Norges lengste sagn, Hurtigruten bruker faktisk et helt døgn på å forsere dette sagnet om Lekamøya. Lekamøya som i tillegg til å ha hovedrolle i sagnet, også er en fin fjellformasjon, et kjent sjømerke og en hyggelig spasertur opp 124 moh.
Nord i småkonge-riket Hålogaland (dagens Nord-Norge) satt to mektige konger. Vågakallen og Sulitjelmakongen, med Vestfjorden mellom seg. Begge hadde sine sorger. Vågakallen sin ulydige sønn Hestmannen og Sulitjelmakongen sine åtte viltre døtre, som han hadde sendt til Landego. En kveld får Hestmannen se Lekamøya og de syv søstrene bade i sjøen ved Landego. Et eneste blikk tenner hans heftige begeistring til Lekamøya, som han beslutter å skulle røve ved midnatt. Til hest i full rustning og kappen slengt om de sterke skuldrene jager han sørover på sitt midnattsritt. Jomfruene oppdager ham, og flykter i all hast. De syv søstrene oppgir flukten og kaster seg ned ved Alstadhaug. Bare Lekamøya fortsetter flukten mot sør, mens kongen i Sømnafjellene ved Brønnøysund står og iakttar den ville jakt. Sømnakongen ser den skuffede beiler legge pil til buen, men da slenger kongen sin hatt i veien og redder den vakre møya, som nå var kommet til Leka. Hatten med hull tvers gjennom falt ned ved Brønnøysund, og i det sola rant ble alt til stein.
Og snipp snapp snute, så var vår tid på vakre Leka ute. Vi sitter igjen med tursekken full av gode minner og et ønske om å returnere til Leka en sommerdag for å se og oppleve enda mer. Å padle, sykle, fiske og se sola smelte til ett med havet i dette nydelig kystområdet – det må være magisk! Takk for oss, vi kommer tilbake.
Kilder:
Marieann og Lene (exploreleka.no)
Visitnamdalen.no
Visitleka.no