Snøskredfaren i innledningen til påska

0
Norge vinter fjell
Vind som flytter snøen er skredproblemet i Nord-Norge nå. Du kan lett løse ut snøskred i leområder der fokksnøen samler seg, typisk bak rygger, i søkk og renner. Illustrasjonsfoto: pixabay

Snøskredfaren ventes ikke å gi store utfordringer for beredskapen i starten av palmehelgen, men turgåere i fjellet må være godt forberedt og ta kloke valg basert på oppdatert skredvarsel.

Fokksnø og vinterlige forhold i Nord-Norge og på Svalbard

I hele Nord-Norge er fokksnø det viktigste skredproblemet de neste dagene.

– Fokksnø er rett og slett snø som vinden har flyttet på og lagt fra seg et annet sted, sier Solveig Kosberg, vaktleder i NVE Snøskredvarslingen. Den legger seg i leområder, som bak rygger, i søkk og renner. Det tar en stund før den fester seg til underlaget, og i denne perioden er det lett å løse ut snøskred.

– Husk også på at fjell og daler styrer vinden lokalt.  Derfor kan ustabile fokksnøflak forekomme i alle himmelretninger, legger hun til.

Fokksnø er det vanligste skredproblemet vi har, og det tryggeste er å unngå områder med fersk fokksnø. Men det krever noe kunnskap å gjenkjenne slike områder.  Les mer om Fokksnø på Snøskredskolen på varsom.no, og se denne videoen!

På Svalbard må man i tillegg være oppmerksom på det mer krevende skredproblemet vedvarende svakt lag.

Regn og våte forhold på Vestlandet

På Vestlandet er det regnet som vil dominere skredbildet i starten av påsken. Selv om det er lite snø i lavlandet, kan det gå våte snøskred der snøen ligger.

Høyt til fjells ventes betydelig snøskredfare på grunn av nysnø, vind og dårlig sikt – altså skikkelig ruskevær.

– Rådet for kombinasjonen høyfjell og ruskevær er klart: Hold deg unna skredterreng, sier Kosberg. Forhåpentligvis blir forholdene bedre senere i påsken.

Roligere snøskredfare og vær i Sør og Øst

Helt sør i landet og på Østlandet ventes det roligere vær og lavere skredfare enn i resten av landet. Men vær oppmerksom: Høyt til fjells, som i Jotunheimen, kan det fortsatt være moderat snøskredfare og mulig å løse ut skred.

– Det betyr at turgåere må vite hvordan de kan unngå skredproblemene fokksnø og vedvarende svakt lag hvis de har tenkt seg inn i skredterreng, understreker Kosberg.

Bruk Varsom-appen – planlegg trygge turer

Hvis du skal ut på tur bør du vite hvilke områder som er utsatt for snøskred. Snøskred kan løsne i terreng som er brattere enn 30 grader. For å finne ut hvor det er, og hvor skredene eventuelt kan havne kan du bruke skredterrengkartene i Varsom-appen.

– Bruk kartet både i planleggingen og på tur. Da kan du legge ruta utenom løsne- og utløpsområder, sier Kosberg.

Følg med på varsom.no – forholdene kan endre seg raskt

Snøskredfaren endres raskt med været, og det er for tidlig å si hvordan påska utvikler seg.
Det beste rådet er å følge med på varsom.no, hvor oppdaterte skredvarsler publiseres hver ettermiddag – og oftere hvis nødvendig.