Når påska nærmer seg og folk søker mot fjellet for skiturer og friluftsliv, er det lett å glemme at vi deler dette landskapet med en av Norges mest sårbare arter: villreinen. Midt i vår høytid er de inne i sin mest kritiske tid.
Reinen lever i mange av våre høyfjellsområder, og på denne tida – rett før kalving – er dyra spesielt utsatte for forstyrrelser. Med snø, sol og fridager i fjellet følger også et ansvar.
Sårbar tid for simla
Simlene – hunnene i villreinflokken – skal snart kalve. Denne perioden, fra slutten av april og utover, krever at dyra får ro til å bygge opp nok energi til å føde og ta vare på kalven. Forstyrrelser kan føre til at simla aborterer eller at kalven dør etter fødsel. En uventet møte med en turgåer, en hund eller en snøskuter kan være nok.
Villreinens leveområder er under press
Villreinen er allerede truet av inngrep som hyttebygging, veier, kraftanlegg og høy aktivitet i fjellet. Det er summen av menneskelig påvirkning som gjør livet vanskelig. Derfor teller hvert enkelt møte – og hver enkelt turgåer.
I 2024 behandlet Stortinget en egen melding om villreinens framtid, og målet er klart: Den negative utviklingen må snus innen 2030. For å få det til, må også vi som elsker friluftsliv være med på dugnaden.
Slik kan du bidra til å verne villreinen i påska
- Hold god avstand hvis du får øye på rein. Reinen kan lukte deg på lang avstand og blir fort stresset.
- Trekk deg rolig unna, og sørg for at vinden ikke fører lukten din mot flokken.
- Respekter båndtvangen – selv om du ikke ser dyr, kan de være i nærheten.
- Unngå kjente villreinområder, særlig i perioder med mye ferdsel og før kalving.
Fjellet er for alle – også for reinen
Friluftsliv handler om samspill med naturen. Derfor er det viktig at vi ikke setter egne opplevelser foran hensynet til naturens egne beboere. Når du nyter sola og snøen i fjellet, gjør det med omtanke.
Del fjellet – og gi reinen ro i påska. Takk for at du tar hensyn.