NORGESFERIE: LOFOTEN FOR FØRSTE GANG

0

Norgesferie er høyaktuelt denne sommeren. Heldigvis har vårt langstrakte land både majestetiske fjell og forlokkende fjorder.

Bilder og tekst av: Anne Marie Folgerø

Sommeren 2019 byttet vi sydenferie med bilferie til Lofoten. Dette var vår første tur til denne fantastiske delen av Norge, og jeg vil med dette understreke at vi på ingen måte er noen ekspert på området. Vi orienterte oss litt i forkant, og spurte kjente og bekjente om tips og råd. Utover det ble veien til mens vi gikk. For vår del; en fin og behagelig måte å reise på.

(Forventningsavklaring: Reisefølget vårt besto av både små barn (2 år) og voksne, to- og firbente. Noen med mye friluftserfaring, andre noe mindre. Derfor valgte vi å finne en fin balanse mellom telting i utmark og organiserte campingplasser. Vi var riktignok påpasselige med å følge lover og regler hvor camping var tillatt og ikke. I tillegg til å respektere både dyreliv og andre mennesker.)

I ettertid sitter vi igjen med minner for livet og stor begeistring for det å være turist i eget land. Under har jeg oppsummert våre beste minner fra Lofoten, og håper noen av disse punktene kan være inspirasjon og motivasjon for en fin sommerferie i nord.

FØR AVREISE


Fergebilletter. Dette er stedet å begynne. Hvordan skal man komme seg til Lofoten, og hvordan skal man dra derifra? Noen kjører til Lofoten via Narvik. Vi valgte å spare noen timer i bil ved å ta ferge fra Bodø. Billetter kjøpte vi på torghatten-nord.no god tid i forkant. Det er kun 40% av alle bilplassene på fergene som legges ut på nett for forhåndssalg. De resterende plassene må kjøpes på kaien. I høysesongen kan man risikere lange køer på de mest populære avgangene, og det er ikke alltid man får plass på sin planlagte avgang. Med andre ord; husk å bestill fergebillettene god tid i forveien. Eller smør deg med tålmodighet.

Google it! Hva har Lofoten å by på? Hva ønsker man å se og gjøre? Vi leste en del om hva andre satte pris på med Lofoten. Hvilke steder som var verdt et besøk, og hvilke topper som var kurante for vårt erfaringsnivå. Lofoten.info og lofoten.com er full av god informajson hva gjelder aktiviteter og matopplevelser. Og ut.no gir oversiktlig informasjon om hva man har i vente på de ulike turene; hvor krevende turen er, distanse og anslagsvis hvor mye tid man vil bruke.

ELLEVILLE NATUROPPLEVELSER

Til å begynne med er det liten tvil om at Lofoten er en actionfylt destinasjon. Her kan man kjenne adrenalinet pumpe og melkesyra melde seg når man surfer på bølgene eller bestiger en av de mange fantastiske toppene. Gutta i reisefølget valgte å gå opp blant annet Festvågtind. Dette er en topp som er middels krevende – det er bratt, men de aller fleste bestiger den uten problem. Tidsmessig er den gunstig, da turen totalt sett ikke tar lengre tid en +/- 2,5 time. Og sist, men ikke minst: utsikten fra toppen er spektakulær med Henningsværs mange små øyer i front.

I en periode på sommeren, nord for den nordlige polarsirkelen går ikke solen under horisonten i løpet av døgnets 24 timer. Midnattssol! Dette velkjente fenomenet er jo fryktelig gøy for en «søring» å få oppleve. I Lofoten kan midnattssolen sees fra nordsiden (plasser som Uttakleiv, Gimsøy eller Ramberg). Det er populært å kombinere midnattssol-opplevelsen med aktiviteter som havpadling eller ridetur i strandkanten.

STRANDLIV
Rambergstranda hadde vi sett mange bilder av før avreise, et stopp her var obligatorisk. Å gå barfot i den kritthvite sanden, dyppe tærne i det iskalde, krystallklare vannet levde definitivt opp til våre forventninger. Og dette er ikke den eneste av sitt slag. Lofoten har rikelig med nydelige strender. Noen er godt gjemt og passer utmerket om man ønsker å gå et stykke for telting i fred og ro. Mens andre er mer tilgjengelig for den som ikke har mulighet til å bevege seg alt for langt til fots.     

AUTENTISKE FISKEVÆR

Endepunktet for Europavei 10 heter intet mindre enn Å. Her finnes karakteristiske røde rorbuer, omfavnet av mosegrønne fjell. Man føler man er kommet til verdens ende.

I sommersesongen kan du la primusen få en liten pause, og stoppe innom bakeriet i Å. Her kan du smake på det som sies å være verdens beste kanelsnurrer! Ønsker du derimot ikke å la primusen få den pausen, kan du enkelt lage egne magiske kanelsnurrer ved hjelp av ferdig pizzadeig, smør, kanel og sukker.    

TOPP 3
Avslutningsvis hører en topp 3-liste med. 

  1. Jeg har tatt tempen her hjemme, og gutta er enige: Hov er vinneren! Med store grønne områder å leke på, fine turmuligheter i umiddelbar nærhet, nydelig sandstrand og krystallklart badevann (ja, for vi badet! Og ja, det var iskaldt.) er dette midt i blinken for både liten og stor. Plassen ligger på Gimsøya, så alt ligger til rette for å kunne oppleve midnattssolen her.
  2. Mors favoritt: det kryr av stilige, små badstuer med panoramautsikt rundt omkring i Lofoten. Når kroppen begynner å bli litt mør etter mange dager med mye fysisk aktivitet, tenker jeg det er helt innafor å unne seg en rolig stund i badstua mens øynene hviler på helt fantastisk utsikt.
  3. Spontanitet. Jeg må slå et slag for spontaniteten. Hele reiseruten trenger ikke være timet og tilrettelagt. Mange av minnene jeg husker aller best er de nettene vi ikke hadde noen plan. De stedene vi stoppet på ved en tilfeldighet. Fordi det var så fint. Tenk at vi i Norge er så heldige som er omringet av slik vill og vakker natur.
+ Se flere artikler

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her