Turforslag: Gjefsjøstien om Plukkutjønnfjellet til Gjefsjøen Fjellgård

0
Gjevsjøen Foto: Lars Bugge Aarset

Gjefsjøen fjellgård er en av fjellgårdene i Snåsa som mangler veiforbindelse og som fortsatt er i drift. Der finner du den restaurerte bygniongen som var hovedkvarter for Operasjon Rype fra andre verdenskrig. På turen innover langs Gjefsjøstien kan du også besøke minnesmerket etter flyulykken på Plukkutjønnfjellet våren 1945. 

Tekst og foto: Lars Bugge Aarset

Fra parkering ved Ismenningen er det merket sti «Gjefsjøstien» 21 km en vei inn til Gjefsjøen fjellgård. Her står det skilt hvor stien begynner. Så tar du turen over brua ved Stor-Ismenningen, og går på stien forbi Kolvseteren. Så er det vel én kilometer opp den bratte lia, før man kommer opp på et platå og terrenget blir adskillig lettere å gå i.

Stien fortsetter mellom Moliklumpen og Kolvfjellet i lett terreng, før en flott utsikt åpenbarer seg! Mot sørøst ser man Langvatnet og Raudtjønna. Langt mot øst ser man nordre Gjevsjøhatten løfte seg mektig opp. Så er det bare å bevege blikket østover og se søre Gauptønnaksla, Lakvasshatten, Finnhuva, Lurusneisa, nordre Gauptjønnaksla og en rekke andre mektige fjellpartier. I tillegg til ruvende fjell langt inn i Sverige. Vivatnet er et idyllisk vann som er fin for en skikkelig rast før turen går videre innover fjellheimen.

Minnesmerket etter flyulykken på Plukkutjønnfjellet

Stien går videre langs Vivatnet, før man begynner oppstigningen mot fjellet som bærer på svært dramatiske hendelser fra krigen. På stien er det skilt i retning Plukkutjønnfjellet. Derfra er det ca. 700 meter til et krigsminnesmerke over falne soldater et fly styrtet natt til 07. april 1945. Flyet hadde med ekstra personell og utstyr til de norske og amerikanske soldatene i Operasjon Rype som bodde på Gjevsjøen. I fjellskråningen ovenfor Plukkutjønna ligger det fremdeles rester etter flyet. Alle de 12 soldatene ombord omkom i ulykken.

Fiske

Ta gjerne med fiskestang på turen Her ligger det gode fiskevann som perler på en snor. Husk å kjøpe fiskekort.

Gjefsjøen Fjellgård

Gjefsjøstien går helt frem til Gjefsjøen fjellgård. Dette er en av fire fjellgårder uten veiforbindelse i Snåsafjella. 

Gjefsjøen fjellgård drives i dag av Nils Christian Gjefsjø. Hovedvirksomheten har vært gårdsdrift med sau, men turisme er en stadig voksende tilleggsnæring og Gjefsjøen tilbyr både overnatting, servering, båtutleie og båtskyss. Det er også gode muligheter for jakt og fiske i området. Når du kommer frem vil du kunne oppleve hvordan fjellandbruk har blitt drevet opp gjennom historien og drives i dag.

Både Gjefsjøen og Gaundalen er fjellgårder som fortsatt er bebodde og som driver ordinær gårdsdrift og turisme. Holden Fjellgård drives som seter på sommerstid og Gressåmoen Fjellgård er ubebodd, på begge er det mulig å leie seg overnatting i gårdsbygningene. På svensk side av grensen ligger Björkede fjällgård ved elven mellom Gjevsjøen og naboinnsjøen Holderen.

Gården produserer egen strøm. Dagens anlegg inkluderer et dieselaggregat, solceller, batteribank og en vindturbin. En utvidelse med utbygging av eget vannkraftverk er også en aktuell fremtidsdrøm.

Operasjon Rype

RYPE var kodenavnet på den amerikanske fallskjermstyrken, the Norwegian Operations Group (NORSO), som ble droppet i Snåsafjella 24. mars 1945 og hadde tilholdssted på Gjefsjøen fjellgård. Operasjonen hadde som mål å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. For å få inn nødvendig utstyr til aksjonene ble det sendt fly fra England og Skottland.

Styrken tilhørte organisasjonen The Office of Strategic Services (OSS), forløperen til U.S. Central Intelligence Agency (CIA) og ble ledet av senere CIA-sjef William Colby. Soldatene var rekruttert fra 99th Battalion (Separate) US Army, en bataljon som var opprettet i 1942 for å drive geriljaaksjoner bak fiendens linjer.

Rype var den eneste amerikanskledede operasjonen på norsk jord under andre verdenskrig. Styrken i Snåsafjella var hovedsakelig norskamerikanere. Operasjon Rype var også US Armys første og eneste kombinerte ski- og fallskjermoperasjon. 

Les mer om Operasjon Rype 

Bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype i 1945 var i svært dårlig forfatning da et omfattende restaureringsprosjekt startet våren 2018 i regi av OSS Gjefsjøen. I september 2021 ble et nyrestaurert hovedkvarter åpnet. Bygningen er satt tilbake til slik den var i 1945 og en rekke effekter fra Operasjon Rype står utstilt. Kontakt Gjefsjøen Fjellgård for adgang og omvisning i bygningen.

Adkomst vinterstid

Samme rute kan følges på ski vinterstid, men det vanligste er å følge skuterled som vanligvis går fra Ismenningen over Langvatnet til Gjefsjøen Fjellgård.

Lars Bugge Aarset
+ Se flere artikler

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her