Toppturer fra Trollstigen

0
Foto: Lars Bugge Aarset

Hvert år når Trollstigen åpner starter en ny skisesong for toppturfantastene. Mens våren er i full blomstring både på Åndalsnes og i resten av landet åpnes en ny verden med en rekke fantastiske topper som blir tilgjengelige med ski på bena. 

Tekst: Lars Bugge Aarset

Trollstigen er vinterstengt og er i sommerhalvåret viktigste hovedferselsåre mellom indre del av Romsdal og Sunnmøre. Veien ble åpnet i 1936 og er nå en av landets fremste turistattraksjoner. Høyeste punkt er på 850 meter. I turistsesongen er Trollstigen en svært trafikkert turistvei som del av “The Golden Route” mellom Romsdal og Geiranger. I år åpnet Trollstigveien fredag før pinse. Mange benyttet derfor langhelg og strålende vær til toppturer i shorts. 

Med base i Åndalsnes la vi turen først til Breitind (1797 moh.). Det er en fire timers tur opp fra toppen av Trollstigen. Fjellet ligger på vestsiden av Romsdalen og er det høyeste i fjellmassivet Trolltindan, helt nord i Reinheimen nasjonalpark. Fra toppen er det fantastisk utsikt både til resten av Trolltindene, til Romsdalshorn, Vengjetind og Karlsgraatind, ned på det berømte fjellet “Mannen” og ikke minst rett ned i Romsdalen. Deretter venter en flott nedkjøring ned til Trollstigen.

Søndag gikk turen til Ringshornet (1532) som ligger lett tilgjengeligl, rett ved veien på Valldalsiden av Trollstigen. Dette er en av de kortere toppturene i området. Den har moderat bratthet og kan, ved gode rutevalg og normale forhold gjøres trygt. 

Mandag startet vi samme sted, ved Slettvikvatnet og besøkte en navnløs og mindre besøkt topp (1562 moh). Denne ligger mellom de populære fjellene Ringshornet og Alnestind. Kjært barn har visst mange navn, så til tross for at fjellet ikke har noe navn på kartet så omtales toppen både som Trollbotnen, Østre Småholtinden, og “Whiskytoppen”. Dette skulle vise seg å være et godt valg for her var det fortsatt mye urørte nedkjøringer igjen og av valgfri bratthetsgrad.

Kari og Eivind på tur mot Breitinden. Romsdalseggen, Kirketaket, Romsdalshorn og Vengetind i bakgrunnen. Foto: Lars Bugge Aarset
Nedkjøring mot Trollstigen fra Breitinden. Foto: Lars Bugge Aarset
Flott nedkjøring mot Trollstigen fra Breitinden. Foto: Lars Bugge Aarset
Fortsatt bra med snø i fjellet. Fra tur til Ringshornet. Foto: Lars Bugge Aarset
Inga nyter solen og utsikten på Ringshornet. Foto: Lars Bugge Aarset
Ikke alle var like heldige på årets første tur over Trollstigen. Denne Mercedesen fikk et steinsprang tvers igjennom panseret. Vi passerte like etterpå. Foto: Lars Bugge Aarset

Artikkelforfatteren på toppen av Breitind. Trolltindene i bakgrunnen. Foto: Eivind Alstad
+ Se flere artikler

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her